Föhnen

Het schoonheidsideaal op het gebied van haar is aan trends onderhevig en daarom steeds weer anders. Overeenkomst in alle trends is het hebben van mooi glanzend haar, dat volumineus en veerkrachtig is. Glans, volume en veerkracht staan voor gezond en energiek en dat is een beeld dat veel mensen willen uitstralen. Föhnen van het haar is een techniek die uitermate geschikt is voor het creëren van volume en glans.

Veel haarproducten bevatten ook eigenschappen die het haar meer volume of glans geven, maar de basis kan het beste worden gelegd door het goed föhnen van het haar. Door het haar te föhnen wordt het als ware gepolijst, waardoor het haar gaat glanzen. Door het haar in de richting te föhnen die loodrecht is ten opzichte van de hoofdhuid kan volume gecreëerd worden.

Haarproducten met glanseffecten kunnen gebruikt worden als styling. Producten met een volume verhogende eigenschappen kunnen voor het föhnen in het haar worden aangebracht. 

De basis voor het föhnen is het knippen van een goede coupe in het haar. Vraag de kapper die coupe te knippen. Kijk altijd naar de natuurlijke valling van het haar.

Voordat kan worden begonnen met het föhnen, is het goed het haar iets aan te drogen met behulp van de föhn. Het is daarbij zinvol om het haar al de richting op te blazen die later gewenst is. Dit bevordert het uiteindelijke resultaat. Voor het aandrogen kan het beste gebruik worden gemaakt van een föhn met blaasmond met een smalle opening. Nadat het haar iets is aangedroogd, wordt een foam met een volumeverhogende eigenschap aangebracht. Wordt de foam aangebracht op te nat haar, dan wordt de foam te veel verdund met water en verliest hij zijn werking. Het heeft de voorkeur een foam te kiezen die past bij de haarsoort. Zo zijn bijvoorbeeld op de webshop producten verkrijgbaar voor fijn haar, dik haar, droog haar en geverfd haar.

Als de foam is aangebracht, kan het haar nog iets verder worden aangedroogd, waarbij het al in de gewenste richting wordt geblazen. Bij het gericht föhnen wordt gebruikgemaakt van een ronde föhnborstel. Föhnborstels bestaan in veel verschillende maten. Het is daarom nodig voor de start de grootte van de borstel te bepalen. Hoe groter de borstelronding hoe steiler het haar. Hoe kleiner de borstelronding, hoe meer krullen. Krullend haar heeft van nature al mee volume. Kies dan een niet al te kleine ronding van de borstel. Creëer meer volume en niet teveel krul.

Als de juiste maat borstel is geselecteerd, kan worden begonnen met het gericht föhnen. Begin bij het föhnen aan de onderkant. Deel het haar op in kleine passes. Zet de föhn lekker warm en richt de föhn op het haar en niet op de hoofdhuid, anders verbrandt de huid.

Rol de borstel aan de onderkant van de passe in het haar, trek daarbij het haar als het ware een beetje uit de hoofdhuid, zodat het in een hoek van 90 graden ten opzichte van de hoofdhuid komt te staan. Op die manier wordt het meest volume in het haar gecreëerd.

Maak tijdens het föhnen met de borstel een roterende beweging. Richt de föhn daarbij op de bovenkant op het haar. Als de ronding is gemaakt, is het goed het haar even in de borstel te laten zitten om af te koelen. Laat het haar vervolgens langzaam uit de borstel glijden. Op die manier wordt zoveel mogelijk volume gecreëerd. Om ervoor te zorgen dat het haar over de gehele lengte mooi rond valt, is het nodig om tijdens het inrollen op te letten dat de borstel goed tegen de haarinzet wordt ingezet. Eindig de roterende beweging pas aan het einde van de haarpunten. Zorg dat de punten goed rond vallen.

Na het föhnen kan de glans met een styling product geoptimaliseerd worden. Daarbij is het van belang het stylingproduct alleen op de haarpunten aan te brengen. Anders wordt het haar te zwaar.