Krullen met de krultang

Krullen geven het haar volume en glans en dragen bij aan een jonge frisse energieke uitstraling. Veel mensen willen daarom graag een coupe met krullen. Krullen maken in het haar kan op veel verschillende manieren. In het kappersvak worden de manieren verdeeld in twee groepen: het blijvend of het tijdelijk omvormen van het haar. Blijven omvormen gebeurt met behulp van chemische proces en vereist een specifieke deskundigheid van de kapper. Maar de uitdaging voor u ligt in het tijdelijk omvormen met behulp van een krultang. Het maken van krullen met behulp van een krultang is een techniek die redelijk snel kan worden uitgevoerd en een mooi resultaat oplevert.

Het maken van krullen met de krultang kan worden gebruikt voor het creëren van een kapsel waarbij het haar los wordt gedragen. Daarnaast kan het ook worden toegepast als voorbehandeling van het haar, voordat het haar wordt opgestoken.

Als je met een krultang krullen gaat aanbrengen in schoon gewassen haar, glijden de krullen er gemakkelijk uit en is het effect maar kortdurend.

Om het beste resultaat te bereiken moet het haar eerst worden voorbehandeld. Begin daarom het haar nat te sprayen of start met handoekdroog haar. Kam het haar daarna goed door. Nadat het haar iets is aangedroogd, kan een stevige foam worden aangebracht. Meng de foam goed door het gehele haar. Begin daarna met föhnen met behulp van een föhnborstel. De borstel kan daarbij het beste aan de onderkant van het haar worden aangebracht en vervolgens als eerste naar binnen worden gerold. Daarna kan het haar naar buiten worden geföhnd om het zo alvast in de gewenste richting te sturen. Het föhnen heeft een polijstend effect op het haar, waardoor het een mooie glans krijgt en de krul mooier wordt.

Als het haar gedroogd is, kan het beste een stevige haarlak worden aangebracht. Dit maakt het haar stroever, wat zorgt voor een goede houvast. Spuit bij het aanbrengen van de haarlak niet alleen vanaf de bovenzijde lak, maar til gedeelten van het haar op met de hand en spuit dan vanaf de zijkant en vanaf de onderkant goed tussen het haar. Dit bevordert de grip van de haren op elkaar en bevordert zo de duurzaamheid van het kapsel.

Door het gehele haar passe voor passe te bewerken met de krultang kan een krullend kapsel worden gecreëerd. De passe met haar wordt eerst gekamd en daarna een keer glad gestreken tussen de tang. Daarna wordt het haar in de tang gedraaid in de richting van de krul. Die richting is bepalend voor de valling van het haar. Als de krul naar voren wordt gedraaid, valt het haar naar voren. Als de krul naar achteren wordt gedraaid, valt het haar naar achteren. Indien het krullen begint aan de kant van het gezicht, moeten beide kanten richting het achterhoofd worden gedraaid. Achterop of aan de zijkant van het hoofd verandert de draairichting van de krul.

Als de hele haarlok om de tang is gedraaid, wordt de tang nog in de richting van de hoofdhuid gedraaid. De krul begint daardoor dichter bij het hoofd wat een mooier effect geeft.

Bij het indraaien is het van belang de punt van de haarlok goed tot het uiteinde mee te draaien. Hierdoor wordt voorkomen dat het krullende haar eindigt met strakke rechte of geknikte punten. Het haar mag maar kort in de krultang blijven, omdat het anders beschadigt door de hitte van de tang. Vier a vijf seconden is lang genoeg. Het is de bedoeling het haar langzaam uit de tang te laten glijden.

Als al het haar is gekruld, kan het haar met de hand iets uit elkaar gehaald worden, zodat de krullen een natuurlijkere valling krijgen. Om meer volume te creëren, kunnen de passes dichtbij de kruin aan de onderkant iets terug worden gekamd.

Daarna het haar met de hand in model brengen, waarbij iedere lok aandacht verdient. Met een stylingproduct zoals lichte wax of crème, kunnen de punten nog heel licht worden bewerkt. Daarna wordt elke krul gemodelleerd met de hand en gefixeerd met haarlak.